03 sept. Dragarea la scară mică (1) – descriere și criterii pentru alegerea tehnicii potrivite de dragare
Ozon Company importă și distribuie în România utilaje și echipamente care acoperă o gamă largă de lucrări esențiale pentru mentenanța cursurilor de apă și de navigație. Dintre tipurile de lucrări, ne oprim acum asupra dragării la scară mică, punctând câteva aspecte generale, precum și criteriile importante pentru alegerea tehnicii potrivite de dragare.
În articole viitoare vom reveni cu detalii despre diversele tehnici de dragare și echipamentele specifice, precum și despre activitățile conexe – transportul materiilor dragate și depozitarea materialelor dragate.
Ce este dragarea la scară mică și de ce este importantă?
Originea cuvântului „dragare” provine din vechiul cuvânt englezesc „dragan”, care semnifică a trage, a extrage. Materiile dragate implică, în mod obișnuit, un strat de materie moale, care se formează atunci când plantele, deșeurile, pământul sau frunzele se depun în partea inferioară a apelor navigabile. În timp, aceste depuneri pot afecta traficul maritim sau buna funcționare a respectivei căi navigabile.
Motivele pentru care se efectuează procesul de dragare sunt multiple. Totuși, de cele mai multe ori, dragarea se efectuează în scopuri de întreținere a căilor navigabile și pentru a asigura fluxul necesar de apă prin reducerea/eliminarea colmatării (prin colmatare se înțelege umplerea sau înălțarea albiei unui curs de apă, a fundului unui lac sau rezervor, prin depunerea materialului transportat de apele curgătoare – resturi vegetale, sedimente, aluviuni).
Dragarea la scară mică vizează cursurile de apă urbane și suburbane, cursuri de apă care nu sunt utilizate pentru activități de transport maritim.
Criterii pentru alegerea tehnicii potrivite de dragare
De-a lungul anilor au fost dezvoltate diferite tehnice de dragare. Pregătirea activităților de dragare implică alegerea tehnicii corespunzatore, în funcție de materiile vizate, dar și de alți factori. Astfel, trebuie luate în considerare următoarele criterii:
– Compoziția materiilor ce urmează să fie dragate;
– Tipul și nivelul de poluare;
– Circumstanțe specifice;
– Dimensiunile proiectului/aria de dragare;
– Deversare;
– Precizia procesului de dragare;
– Efecte secundare;
– Factori de natură ecologică.
Compoziția materiilor dragate
Alegerea tehnicii potrivite de dragare este direct influențată de compoziția fizică a materiilor ce urmează să fie dragate. În consecință, la dragarea nămolului se folosesc tehnici diferite față de dragarea nisipului sau a argilei.
Tipul și nivelul de poluare
Un alt factor care influențează alegerea tehnicii potrivite de dragare este prezența deșeurilor brute, cum ar fi deșeurile menajere sau rezultate din distrugerea construcțiilor. Deșeurile brute localizate la fundul apei pot reduce eficacitatea tehnicii de dragare. Deși nivelul de poluare de la fundul apei nu reprezintă un factor decisiv în alegerea tehnicii corespunzătoare de dragare, de-a lungul timpului au fost proiectate și dezvoltate echipamente speciale care reușesc, spre exemplu, să împiedice dispersia deșeurilor sau tulburarea apei în timpul dragării. Buna funcționare a acestui tip de echipament poate fi pereclitată de prezența deșeurilor solide de pe fundul apei, astfel că nu poate fi folosit decât în situații corespunzătoare. Materiile dragate vor fi plasate pe malul apei sau vor fi transportate, în funcție de nivelul/calitatea poluării acestora.
Circumstanțe specifice
Alegerea tehnicii de dragare este direct influențată de următorii factori: accesibilitate, adâncimea apei, viteza apei și dimensiunile cursului în cauză. În mediul urban, stâlpii de electricitate sau mașinile parcate reprezintă obstacole majore pentru echipamentele direcționate de pe malul apei. Aceeași situație este valabilă și în ceea ce privește lățimea cailor navigabile sau înălțimea podurilor, atunci când se utilizează echipamente plutitoare.
Dimensiunile proiectului/aria de dragare
Extragerea de nisip, menținerea căilor navigabile și o infrastructură nouă necesită operațiuni ample de dragare. Dimensiunile proiectului sunt exprimate în m3, adică volumul de materii ce urmează să fie dragate. În plus, suprafața pe care materiile sunt răspândite și grosimea stratului materiilor sunt factori care determină costul operațiunii și amploarea acesteia.
Deversarea
Materiile sunt îndepărtate în cadrul unui proces subacvatic. Deversarea se referă la materiile dragate, care nu sunt îndepărtate în urma transportului. Un strat de deșeuri situat la suprafața apei, cu bucăți mari de sedimente, indică scurgerile. Cu toate acestea, deversările sunt adesea rezultatul procesului de dragare al fundului apei poluate, ceea ce duce la determinarea calității chimice a apei, atât de suprafață, cât și de adâncime.
Precizia procesului de dragare
Există două aspecte care influențează precizia/acuratețea procesului de dragare. Pe de o parte, precizia cu care se desfășoară dragarea și, pe de altă parte, compatibilitatea între zonele dragate și profilul tehnic folosit. Precizia/acuratețea este unul dintre criteriile care poate fi măsurat și verificat cu ușurință. Deversarile pot fi minimizate dacă sunt aplicate repere stricte legate de precizie.
Efecte secundare
În mod normal, efectele secundare ale procesului de dragare nu pot fi evitate. Totuși, contractorii pot lua diferite măsuri pentru reducerea efectelor secundare negative, măsuri care implică instalarea de bariere de nămol (perdele de turbiditate). Se recomandă evitarea altor efecte secundare, precum distrugerea căilor de remorcare sau poluarea fonică, atunci când se lucrează în zone vulnerabile (naturale). Aceste metode vor fi folosite doar în cazul în care nu există variante alternative și trebuie avut mereu în vedere faptul că integritatea mediului înconjurător este prioritară.
Factori de natură ecologică
O relație strânsă se poate remarca între mediul înconjutator și procesul de dragare. Legislația în vigoare privind plantele și animalele sălbatice impune restricții suplimentare referitoare la metodele folosite, precum și la perioada când se utilizează. Prin urmare, factorii ecologici trebuie să fie întotdeauna luați în considerare atunci când au loc activități de dragare.
Diferite tehnici de dragare sau combinarea acestora pot fi soluția potrivită pentru a finaliza cu succes diferite proiecte. Acesta este motivul pentru care, de cele mai multe ori, în planul inițial nu este bine conturată tehnica ce urmează să fie aplicată.
• Partea a doua a acestui articol este disponibilă aici.
• Partea a treia a acestui articol este disponibilă aici.
• Mai multe despre modurile în care pot fi refolosite materialele dragate poți citi aici.
• Pentru a vedea utilajele dedicate lucrărilor de întreținere pe apă, accesează linkul aici.
• Există un număr mare de soluții tehnice posibile pentru întreținere pe apă și pe uscat, folosind echipamente de calitate fabricate în Olanda de Conver, Herder și Votex, producători cu mare experiență al căror reprezentant în România este Ozon Company SRL. Nu ezita să ne contactezi pentru informații și recomandări.