Înmulțirea excesivă a plantelor acvatice pe Dâmbovița a necesitat operațiuni intense de curățare

Înmulțirea excesivă a plantelor acvatice pe Dâmbovița a necesitat operațiuni intense de curățare

În vara lui 2020 au avut loc operațiuni intensive de tăiere și curățare a vegetației acvatice din zona amenajată a râului Dâmbovița – segemntul care traversează Bucureștiul. Operațiunile au implicat utilaje profesionale marca Conver, aduse special în București pentru această acțiune, și au fost cauzate de numărul foarte mare de plante acvatice.

Administraţia Bazinală de Apă Argeș-Vedea, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-București, efectuează lucrări zilnice de îndepărtare a excesului de vegetaţie acvatică de pe luciul de apă al râului Dâmboviţa, respectiv pe cursul orăşenesc al acestuia, anunța Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) în luna iulie.

Potrivit specialiștilor Apelor Române, în ultimii ani – și în special în 2020 – am asistat la un fenomen de sporire a vegetaţiei acvatice, generat de temperaturile neobişnuit de ridicate. Afectate în mod special sunt zonele cu viteze mici şi adâncimi reduse ale apei, așa cum este cursul amenajat al râului Dâmbovița în Bucureşti.

Utilaje Conver - lucrari de intretinere a vegetatiei acvatice pe Dambovita

„Putem afirma că și această explozie de vegetaţie acvatică de la nivelul apei este tot o consecinţă a fenomenelor extreme cu care ne confruntăm în ultima perioadă de timp. Schimbările climatice nu modifică doar cauzele și tipul de producere a unor fenomene hidrometeorologice periculoase, așa cum sunt inundaţiile, ci influenţează și modul de comportare a apei, din punct de vedere al ecosistemului său acvatic”, a declarat Ervin Molnar, directorul general al ANAR. Se precizează și că apa Dâmboviței în București nu este poluată, însă abundența vegetației dă această impresie.

Mai multe informații și precizări făcute în legătură cu calitatea apei pe cursul amenajat al Dâmboviței, precum și despre acțiunile de curățare și refacere a ecosistemului foarte afectat din din aval – zona Glina și după, până la revărsarea în Argeș, poți citi pe agerpress.ro, pe romania-actualitati.ro și pe focus-energetic.ro

 


Vezi aici oferta Ozon Company în ceea ce privește utilajele și echipamentele specializate în lucrări de întreținere pe apă.


 

Foto: multipedia – stock.adobe.com