Apele României au nevoie de grija noastră

Operatiuni de curatare a vegetatiei acvatice pe Dambovita, Bucuresti • Utilaje Conver livrate de Ozon Company

Apele României au nevoie de grija noastră

Fără îndoială, se poate face mai mult în ceea ce privește curățarea apelor României, dar cel mai important lucru ar fi reducerea gunoiului care ajunge în ape – iar aici avem cu toții o mare responsabilitate. Trebuie să fim conștienți că fiecare lucru aruncat fără grijă are potențialul de a polua mediul – pământul, aerul și apa –, iar micile neglijențe pot duce cumulativ la dezastre foarte greu de remediat.

Cui îi plac apele murdare? …Râurile, canalele și lacurile pline de resturi alimentare, hârtii și recipiente din materiale plastice? Probabil că nu am găsi pe nimeni care să răspundă cu „da, mie”, însă neglijența sau ignoranța au făcut ca, în timp, apele României să ajungă printre cele mai poluate din Europa.
Poți vedea aici un reportaj care atrage atenția asupra gunoaielor din ape, dar în care se menționează și inițiative de curățare.

În București, de exemplu, acțiunea de strângere a gunoaielor din Dâmbovița este însoțită și de o operațiune de îndepărtare a vegetației acvatice. În acest sens au fost aduse în capitală două ambarcațiuni specializate, marca Conver, împrumutate de la Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea și Administrația Bazinală de Apă Banat. Este vorba de o barca cositoare Conver C485 și un utilaj amfibiu multifuncțional Conver C580, ambele operate de personal cu experiență.

Putem doar să sperăm că astfel de operațiuni să aibă loc cât mai des și că, odată cu trecerea timpului, și gunoaiele care trebuie strânse să fie mai puține. Stă în puterea noastră să fim atenți și, de ce nu, să-i atenționăm și pe cei din jur când observăm că nu le pasă.

 


Poți afla delaii despre Conver C485 aici.
Poți citi mai multe despre Conver C580 aici.


 

Foto: Antena 1 / Observator