De ce este importantă gestionarea vegetației pe malurile canalelor

Ozon Company • Importanta mentenantei vegetatiei de malurile cursurilor de apa - canale, diguri, rauri

De ce este importantă gestionarea vegetației pe malurile canalelor

Gestionarea necorespunzătoare a vegetației de pe malurile digurilor, canalelor și râurilor poate duce la reducerea capacității de acces și inspecție, poate contribui la colmatare, poate afecta negativ livrările operaționale, poate duce la reducerea fluxului de apă, poate genera blocaje, poate conduce la creșterea numărului de animale care își fac vizuini, poate accentua problemele generate de rădăcinile extinse și poate favoriza acumularea gunoaielor.

 

Vegetația excesivă incomodează inspecțiile, afectând astfel întreținerea regulată și accesul în situații de urgență. Vegetația crescută necontrolat poate ascunde parțial sau total terasamentele și malurile înclinate, având potențialul de a face dificile sau imposibile inspecțiile vizuale care au ca scop detectarea problemelor legate de infiltrații, găuri, surpări, crăpături în malurile betonate, devieri etc. Detectarea timpurie a problemelor este foarte importantă pentru evitarea pagubelor.

Fiind surse de apă importante, canalele de irigare și de navigație atrag vegetație, inclusiv specii de copaci și arbuști care dezvoltă sisteme masive de rădăcini. Acestea, odată ajunse la maturitate, pot afecta serios terasamentele și malurile, chiar și pe cele întărite sau betonate. Pot slăbi îmbinările, favorizând eroziunea și, ulterior, dislocarea plăcilor din beton, lucru care afectează desigur și impermeabilitatea – o potențială problemă importantă pentru canalele care au fost concepute și construite special pentru a fi impermeabile.
Totodată, vegetația și rădăcinile pot bloca gurile de drenaj adiacente canalelor, pot afecta sistemul de conducte, pot reduce fluxul de apă pe canal și pot favoriza acumularea de sedimente, care la rândul lor încurajează acumularea de vegetație acvatică, astfel reducându-se și mai mult fluxul de apă.

Cursurile de apă în care vegetația duce la blocaje și la colmatări excesive au un potențial ridicat de revărsare în perioadele cu precipitații abundente, contribuind la creșterea riscului de inundații.

Capacitatea de irigare a canalelor poate fi afectată semnificativ de vegetația abundentă prin consumul natural de apă – semnificativ în special în perioadele secetoase, când fiecare metru cub poate conta.

Vegetația excesivă poate deveni o problemă și în situațiile de urgență care necesită acces rapid sau revărsări controlate – situații în care accesul și operativitatea sunt elemente cheie, nefiind timp pentru curățare în momentul respectiv.

Cu cât malurile sunt mai curate, cu atât fluxul de apă este mai liber și canalul mai eficient în îndeplinirea funcțiilor.

Vegetația abundentă, lăsată să crească necontrolat, poate favoriza acumularea gunoaielor – fie aduse de apă, fie aruncate în zonele respective de cei care consideră că aria pare negestionată și nesupravegheată. Lipsa mentenanței poate duce rapid și la degradarea aspectului, cu atât mai nedorită cu cât fluxul de apă este mai aproape de zonele locuite.

Vegetația „invită” animalele, cu precădere rozătoare care, în număr mare, pot afecta integritatea malurilor sau a diverselor anexe utilitare. Dealtfel multe dintre animale sunt nedorite în general în preajma culturilor, acestea găsindu-se de obicei în proximitatea fluxurilor de apă naturale sau amenajate pentru irigații.

Unele specii de plante invazive cresc foarte repede și formează pături dense de vegetație în timp foarte scurt, motiv pentru care se recomandă inspecții și activități de întreținere regulate.

Eșecul gestionării corecte a vegetației de pe maluri poate conduce la pagube economice, dar și la accidente sau vătămări. Este nevoie de planificare, trebuie făcută evaluarea corectă a situației, identificarea speciilor, prioritizarea acțiunilor, determinarea necesității obținerii unor eventuale permise (în cazurile speciilor protejate sau în rezervațiile naturale). Este nevoie de intervenții corespunzătoare și eficiente, folosindu-se instrumente adecvate.

Există mai multe metode posibile pentru mentenanța vegetației din și de pe marginea cursurilor de apă: mecanice, fizice, culturale, chimice și biologice. Despre ele și îndeosebi despre cea mecanică, cu echipamente specializate, vom vorbi în articole viitoare.

 

Ozon Company este reprezentant oficial al companiior olandeze Conver BV, Herder BV și Votex BV, toate având expertiză în producția de utilaje și echipamente de înaltă calitate, specializate în mentenanța vegetației pe apă și pe uscat.
Poți vedea produse Conver aici, produse Herder aici, produse Votex aici.