Factori importanți în transportul peștilor

Ozon Company • Linn • bazin pentru transportul pestilor

Factori importanți în transportul peștilor

Transportul peștelui este o parte foarte importantă a pisciculturii. Puieții trebuie regulat transportați de la incubator la iaz, iar peștii de puiet sunt uneori transportați în incubator pentru a depune icrele in condiții optime. Uneori trebuie transportați peștii dintr-un iaz în altul pentru lucrări de întreținere, între ferme piscicole sau chiar către piețe sau magazine, în vederea vânzării. 

 

Însă transportul este o problemă destul de delicată, care poate afecta semnificativ sănătatea peștilor dacă nu este făcut cum trebuie, o mortalitate ridicată în urma transportului fiind la rândul ei un pericol important. Motiv pentru care trebuie avute în vedere nevoile fiecărei specii în ceea ce privește condițiile de transport (densitatea optimă, concentrația de oxigen, temperatura, pH-ul, durata etc.), dar și toleranța speciei la stresul transportului, precum și modul în care rezistența unei anumite specii variază în funcție de stadiul evoluției (larvele sau peștii de puiet fiind semnificativ mai sensibili, de exemplu, decât exemplarele adulte sănătoase).

Dincolo de recomandările standard care pot diferi mult de la specie la specie, mulți dintre parametri variază și unii în funcție de ceilalți. De exemplu, pentru transportul larvelor temperatura nu poate fi mai mică de 10ºC la Coregonide și mai mică de 16ºC la Ciprinide, însă temperatura afectează și procesele metabolice, care la rândul lor afectează concentrația amoniacului liber din apă – motiv pentru care la peștii adulți se coboră temperatura.

Extraordinar de importantă este oxigenarea. Dacă se folosește doar aer, capacitatea de transport scade din start la jumătate, iar riscurile de pierderi cresc extrem de mult. Așa că se recomandă transportul în hidrobioane alimentate cu oxigen prin tubulaturi dedicate care permit oxigenarea cu bule fine, optimă fiind situația în care hidrobioanele sunt echipate cu debimetre și cu regulatoare de reducere a presiunii.

Dacă ne uităm la două specii comune în crescătoriile de la noi, transportul crapului se poate face până la o proporție de 50% apă – 50% pește, însă în cazul păstrăvului o proporție normală este de 75% apă – 25% pește. Totodată, consumul de oxigen variază semnificativ, acesta crescând cu atât mai mult cu cât peștele este mai mic (25 kg de păstrăv de 250 g/buc. au același consum de oxigen ca 20 kg de 18 g/buc.și numai 12 kg de 0,5 g/buc. (Berka, 1986).

Pentru transportul la distanțe mai mari nu trebuie uitat nici că consumul de oxigen este de 3 până la 5 ori mai mare în primele ore ale transportului, din cauza stresului, și se regularizează odată ce peștii se adaptează noilor condiții.

Capacitatea peștilor de a utiliza oxigenul din apă depinde de toleranța la stres a speciei, dar și de temperatura apei, pH-ul apei, concentraţia de CO2 și concentraţia produselor metabolice (amoniac, nitriţi etc.). Totuși menținerea unei concentraţii a oxigenului dizolvat de minim 5 mg/l este în general considerată suficientã pentru a preveni stresul pe termen lung.

Atunci când vorbim de calitatea apei, trebuie avut în vedere și pH-ul, recomandat a fi undeva în jurul valorii de 7,4. Peștii pot suferi un șoc osmotic dacă fac o trecere bruscă dintr-o apă bazică (alcalină) într-o apă acidă, de exemplu. Iar aditivii chimici – fie cei pentru compensarea pierderii sărurilor din organismul peștilor (NaCL) sau pentru reglarea acidității apei (bicarbonat de sodiu/Na2CO3), fie anestezicele pentru sedare ușoară (metasulfonat de tricaină) trebuie folosiți cu grijă.

 

Bazine pentru transportul peștelui

Ozon Company oferă toată gama de bazine realizate de Linn (Germania), unul dintre cei mai experimentați producători europeni.

Hidrobioanele Linn au capacități de la 30 la 800 de litri pentru seria Thermoport, din polietilenă, însă oferă și hidrobioane de capacități mai mari – 800, 900, 1000, 1100, 1250, 1400 litri – realizate integral din GRP (plastic ranforsat cu fibră de sticlă).

Toate modelele au guri de încărcare mari pentru umplere ușoară, unele având și guri de evacuare automate și chiar cântare integrate, dar și tubulatură pentru alimentarea cu oxigen.

Alte detalii importante pot fi colțurile rotunjite, construcția cu pereți dubli pentru termoizolare bună, mânere pentru manipulare, cleme pentru fixare, guri de evacuare fără margini tăioase, valve cu acționare pneumatică și alte echipamente opționale și caracteristici constructive care plasează marca Linn în avangarda producătorilor de echipamente dedicate celor ce dețin sau administrează ferme piscicole.

 

Poți vedea hidrobioanele Linn accesând linkul aici.
Pentru alte produse Linn, dă clic aici.