Dragarea la scară mică (3) – transportul și depozitarea materialelor dragate

Dragare - transport - barja Conver C84

Dragarea la scară mică (3) – transportul și depozitarea materialelor dragate

Continuăm articolul despre dragare (partea întâi disponibilă aici, partea a doua disponibilă aici) cu informații referitoare la transportul materiilor dragate și la depozitarea materialelor dragate.

 

Transportul materiilor dragate

Faza a doua a procesului de dragare presupune transportul materiilor dragate spre locul de depozitare sau prelucrare. Modalitățile de transport al materiilor dragate ar trebui deja luate în considerare în timpul primei faze a procesului de dragare – faza de îndepărtare a materiilor dragate.
Există două modalități principale: transportul continuu/direct și transportul discontinuu.

Transportul discontinuu presupune că  materiile dragate sunt transportate în loturi, la fel ca și la dragarea mecanică. O ambarcațiune împinge materiile dragate către macara. Macaraua transferă (cupă după cupă) materiile către mijloacele de transport (camion sau barjă), iar acestea transportă încărcătură către locul de depozitare/prelucrare (prin intermediul unuia sau mai multor puncte de transfer).

Transportul continuu se referă la modalitatea de transport direct al materiilor dragate, fără puncte de transfer (dragarea hidraulică: nămolul este amestecat și pompat printr-o conductă).

 

Transportul discontinuu

1. Rutier

În timpul transportului rutier, materiile dragate sunt încărcate într-un camion cu ajutorul echipamentelor mecanice. Încărcarea materiilor dragate se efectuează exclusiv mecanic – astfel se reduce expunerea mijlocului de transport la apă și la materiile dragate. Materiile dragate sunt transportate către punctul de procesare.

Avantajul transportului rutier constă în faptul că materiile dragate nu trebuie să fie diluate în prealabil, ceea ce înseamnă că aceste materii sunt mai puțîn vâscoase și mai stabile în timpul transportului. Containerele utilizate sunt impermeabile și pot fi copertate, evitându-se, astfel, scurgerile. Dimensiunea camionului utilizat este dată și de restricțiile legale pentru transportul rutier.

 

2. Naval

În timpul transportului naval, materiile dragate sunt încărcate în mod mecanic direct pe barjă sau într-un container amplasat pe barjă sau cu ajutorul unui jgeab de evacuare.

Dimensiunile barjei sunt determinate de condițiile specifice și de volumul încărcăturii. Barjele utilizate în zonele urbane sunt mai mici decât cele utilizate pentru transportul materiilor dragate pe râuri.

 

Transportul continuu

Fluxul de transport prin conducte presupune conectarea conductei de refulare, prin intermediul dragei, direct la locul de procesare. În funcție de distanța dintre cele două puncte, sunt necesare una sau mai multe stații de rapel. Acest tip de transport al materiilor dragate este folosit pentru dragarea prin aspirație sau pentru pompele de dragare.

 

Depozitarea materiilor dragate

A treia fază a procesului de dragare presupune depozitarea materiilor dragate într-un depozit special, temporar sau permanent. Unele depozite sunt situate pe apele de suprafață (fostele gropi pentru excavarea nisipului), altele sunt situate pe pământ.

Drenarea materiilor dragate este cel mai eficient proces, întrucât materiile rezultate au multiple întrebuințări. Drenarea materiilor dragate ajută la îmbunătățirea structurii și a volumului acestora.

Întrucât compușii organici se descompun în timp, calitatea materialelor dragate poate fi îmbunătățită prin păstrarea lor pe perioade mai lungi. În astfel de cazuri, procesul nu implică drenarea materiilor, ci folosirea lor, în viitor, în agricultură.

 


• Prima parte a acestui articol este disponibilă aici.
• Partea a doua a acestui articol este disponibilă aici.
• Mai multe despre modurile în care pot fi refolosite materialele dragate poți citi aici.
• Pentru a vedea utilajele dedicate lucrărilor de întreținere pe apă, accesează linkul
aici.
• Există un număr mare de soluții tehnice posibile pentru întreținere pe apă și pe uscat, folosind echipamente de calitate fabricate în Olanda de Conver, Herder și Votex, producători cu mare experiență al căror reprezentant în România este Ozon Company SRL. Nu ezita să ne contactezi pentru informații și recomandări.


 

Tags: