6 motive pentru care eliminarea cioturilor este importantă

Ozon Company • eliminarea cioturilor • distrugator de buturugi

6 motive pentru care eliminarea cioturilor este importantă

E ușor de remarcat că sunt o mulțime de cioturi rămase de la copacii tăiați, prin parcuri, pe marginile drumurilor, pe lângă case. Motivul e simplu: e mai simplu să tai copacul și să „uiți” de ciot. O treabă completă, însă, presupune și eliminarea cioturilor. Iată șase motive pentru care trebuie distruse cioturile.

Tai un copac, rămâne un ciot. Și, desigur, e tentant să îl lași acolo, dar nu e o idee prea bună dacă te afli într-o localitate, indiferent dacă vorbim de terenuri private sau publice. Pentru că nu toate motivele sunt evidente pentru oricine, ne-am gândit să enumerăm câteva:

  1. Cioturile afectează aspectul spațiului respectiv. Ciotul unui copac poate fi urât și poate face chiar și o grădină bine întreținută să pară neglijată. Această problemă intervine cu atât mai mult în parcuri, unde trecerea anilor a dus la tăierea multor copaci, cioturile acumulându-se de la an la an.
  2. Ocupă spațiu care ar putea fi folosit pentru altceva. Un alt copac poate crește în locul respectiv, poate fi amplasată acolo o jardinieră sau orice altceva. În plus, un ciot într-un spațiu public poate fi și o sursă de accidente.
  3. Cioturile pot favoriza împrăștierea bolilor, și nu vorbim doar de alți copaci sau plante din jur, ci chiar de oameni. Ciupercile prosperă pe cioturi și pot afecta, de exemplu, copiii care se joacă prin zonă sau animalele de companie.
  4. Cioturile putrezite atrag insecte, transformându-se într-o destinație preferată pentru termite și gândaci. Ulterior ele își pot extinde teritoriul și către structuri din apropiere: locuințe, locuri de joacă, etc.
  5. Cioturile pot da naștere unor noi copaci. Acest lucru poate părea pozitiv la prima vedere, dar noii copaci nu cresc corect, pot deveni instabili pe timp de furtună și vor arăta urât. Îndepărtarea ulterioară va adăuga complicații logistice și costuri.
  6. Cioturile pot afecta structurile din apropiere. Deseori un copac este tăiat pentru că pune în pericol țevi subterane sau construcții supraterane. Dar rădăcinile pot continua să crească și după tăiere, distrugerile fiind încă posibile dacă nu este distrus ciotul și baza rădăcinilor groase.

 

Cum se face eliminarea cioturilor?

În principal există două opțiuni: fie se sapă în jurul ciotului și se extrage după ce este separat de rădăcinile principale, fie este tocat cu ajutorul unui distrugător de cioturi/distrugător de buturugi. Pentru cazul al doilea, Ozon Company are o listă completă de echipamente specializate:
• atașamente specializate care se montează pe brațe articulate (montate pe excavatoare, tractoare etc.). Vezi link aici.
• ansambluri complexe cu antrenare PTO, care se montează pe tractoare, cu diverse capacități de lucru și propriile brațe articulate de lungimi variate. Vezi link aici.
• distrugătoare de buturugi/cioturi autopropulsate, cu roți sau cu șenile. Vezi link aici.

Ozon Company reprezintă oficial în România producătorul olandez Herder. Pentru a vedea gama de produse Herder, poți vizita pagina dedicată: https://ozoncompany.ro/categorie/herder/

 

Importăm și comercializăm în România utilaje și echipamente pentru agricultură, acvacultură, piscicultură și întreținerea vegetației pe apă sau pe uscat (acostamente, taluzuri, diguri, canale, parcuri, alei etc.), disponibile pe ozoncompany.ro, precum și o gamă variată de sperietori și sisteme nonletale pentru îndepartarea păsărilor și animalelor sălbatice dăunătoare culturilor agricole, disponibile pe sperietori.ro.

Reprezentăm companii renumite pentru eficiență și fiabilitate. Ne adresăm atât utilizatorilor individuali și firmelor mici, cât și companiilor mari sau instituțiilor publice. Atuurile noastre sunt produsele de excepție, precum și seriozitatea cu care abordăm prezentarea, vânzarea și serviciile post-vânzare.